БЪЛГАРО-УКРАИНСКО РЕГИСТРИРАНО КАЗАЧЕСТВО

град Киев-21.11.2015-нашия много добър приятел В.Богдан

 

 Гетман на УРК Анатолий Шевченко и  Върховен съдия Атаман на БУРК Валентин Дойчинов


Гетман на УРК Анатолий Шевченко и зам. Върховен Атаман на БУРК Валентин ДимитровГетман на УРК Анатолий Шевченко и началник ЩАБ на БУРК - Венцеслав ГълъбовГетман на УРК Анатолий Шевченко в храм Въведение Богородично по време на  ритуала по посвещението на  членове  на БУРК


Делегация на УРК и ръководството на БУРК пред храм Въведение Богородично след ритуала по посвещението на  членове  на БУРК


Делегация на УРК и ръководството на БУРК пред храм Въведение Богородично след ритуала по посвещението на  членове  на БУРК

Гетман на УРК Анатолий Шевченко , върх. Атаман на БУРК Валентин Найденов 


Началник ЩАБ на УРК Сергей Тараненко,Татьяна Ерошенко  - берегиня УРК ,  Гетман на УРК Анатолий Шевченко , върх. Атаман на БУРК Валентин Найденов 


Гетман на УРК Анатолий Шевченко и върх. Атаман на БУРК Валентин Найденов в разговор за православието  с отец Андон Шавулев


Церемония за посвещаване в казачество гр.  Киев  2014 г.

 

 

 

Годишно събрание на Великата  Рада на атаманите на УРК - 06.09.2014  гр. Киев

 

 

 

 

 

 

 

 

Благоевградският бизнесмен Валентин Найденов провъзгласен за Върховен атаман

 

Предприемачът учреди българо-украинско сдружение на казаците, посрещна в офиса си вицеадмирал Борис Кожин

Благоевградският бизнесмен Валентин Найденов оглави сдружението на българо-украинското казачество. Направителствената организация Българо-украинско регистрирано казачество (БУРК) е вписана във фирмения отдел на Окръжен съд - Благоевград след положително решение за регистрация на съдия Татяна Андонова. Валентин Найденов е избран за председател на управителния съвет на учредително събрание в  Благоевград, в което участват бившият шеф на Пожарната служба в Благоевград Венцислав Гълъбов, ексдиректорът на тотото Красимир Цветанов и още 4-ма представители от други градове.

Изборът на благоевградския бизнесмен никак не е случаен, тъй като преди това той е провъзгласен за върховен атаман от ръководителя на украинското казачество гетман Анатолий Шевченко.

„Идеята се зароди преди година и половина, когато се свързах с украинското казачество, което има над 250 000 членове. Получих позволение от Хетман Анатолий Шевченко, който ме назначи за Върховен атаман в България. Събрахме се поддръжници на идеята, болшинството сме възпитаници на Математическата гимназия в Благоевград, проведохме учредително събрание и приехме устав. Нашата цел е да утвърждаваме българо-украинските взаимоотношения. Ние поддържаме идейните, духовните и моралните принципи на украинските казаци, които са големи патриоти и за тях родината е на първо място. Взимайки пример от тях, ще насочим усилията си към възраждане и повдигане на българския национален дух и величие на българската нация. Предвиждаме комплексни мероприятия с културно- просветителен характер, за изучаване на българската история с цел патриотично възпитание на младежта. Ще има спортни прояви, казашки лагерни сборове, фестивали”, очерта перспективата Валентин Найденов.

Той започна усилена подготовка за официалното посещение на делегацията на украинското казачество, начело с Хетман Анатолий Шевченко в Благоевград в близките месеци. Вчера в офиса на бизнесмена в Благоевград, където е седалището на прясно регистрираното сдружение БУРК, беше първият върховен главнокомандващ на Военноморските сили на Украйна, вицеадмирал Борис Кожин.

„За първи път идвам в Благоевград, с основната задача да се срещна с интересни хора и приятели, както и с този удивителен и отговорен човек Валентин Найденов. Много се радвам, че той създаде това сдружение, с което ще се затвърди дружбата между българи и украинци, както и историческите, културни, икономически връзки и бизнес контакти. България е добрият пример за Украйна. Като страна от ЕС, тя има европейска защита и сигурност, към това се стреми и моята страна. Гордеем се с нашите приятели от България и сме много благодарни, че подкрепя Украйна при защитаване на нашия национален суверенитет и териториална цялост“, отбеляза Борис Кожин.

Вицеадмиралът, който създава и оглавява Военноморския флот на свободна Украйна, е оптимист  относно разрешаването на конфликта с Русия. По повод актуалния българо-украински боксов „конфликт“ между Кубрат Пулев и Владимир Кличко той обясни следното: „Когато се играше мачът, летях в самолета и стисках палци за Кличко. Но заради Валентин подкрепях малко и българина. Зад него има бъдеще”, призна Борис Кожин.

70-годишният вицеадмирал е знакова личност за Украйна. Той е бил избиран два пъти за председател на Съюза на украинските офицери, бил е депутат в Украинската Рада. След като се пенсионира, започва да се занимава с обществена дейност, лично e връчвал на папа Йоан Павел ІІ и на Вселенския патриарх Вартоломей украинския орден „Морски кръст“. Съпругата на вицеадмирала - Алла, е преподавател в Академията по държава и право, синът му е телевизионен режисьор, а дъщеря му се занимава с обществено-политическа дейност.

 

53-годишният Валентин Найденов е съдружник и управител в няколко фирми, но основната му дейност е свързана с търговия на едро с петрол. По времето на соца работи 6 години в Украйна, където създава добри контакти, които ползва след време и в кариерата си на бизнесмен.